Op vrijdag 28 juni jl. was het de beurt aan gastheer Bouw- & Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij om de leden van de Vakgroep Restauratie te verwelkomen in de mooie oude binnenstad van Amersfoort. De ontvangst vond plaats in kloostercomplex de Mariënhof, een historisch complex dat van 1477 tot 1547 een klooster was en daarna tot 1930 Burgerweeshuis. Nu is het een gewilde plek voor bruiloften en partijen. Van de Burgt & Strooij heeft het complex, dat toe was aan een grote restauratie, in 2017 gekocht van de gemeente Amersfoort met de belofte om het in 5 jaar te restaureren. In 2018 is aangevangen met de restauratie en ook met de verduurzaming. De daken zijn gerestaureerd, al het glas in lood is er uit geweest. Om de zolder te herbestemmen, is een staalconstructie met een nieuwe balklaag boven de bestaande vloerconstructie ingebracht om voor voldoende draagkracht te zorgen. De zolder is inmiddels de thuishaven van Issabella-Interiors. In januari 2025 start de restauratie van de gemeentelijke monumenten aan de kant van de Zuid-Singel.

De leden werden getrakteerd op een rondgang in de oude binnenstad waar Van de Burgt en Strooij diverse restauratieprojecten in uitvoering heeft. Het rijksmonumentale pand aan de Kortegracht 9 was ooit een pakhuis van onder andere een aardappelhandelaar. De voor- en zijgevel worden weer mooi gerestaureerd. De leden konden ook een kijkje binnen nemen.

Het volgende project op de rondgang was Breestraat 58, een muurhuis waarvan het gehele casco wordt gerestaureerd. Ook wordt het pand onderkelderd. Om dit mogelijk te maken, zijn er damwanden geplaatst. Vanaf de begane grond konden de leden een blik werpen in het enorme gat dat er nu is.

Even verderop werd de Elleboogkerk bezocht. De toren van de Elleboogkerk is verleden jaar aangepakt. Er bleek in de lantaarn veel houtrot te zitten. Het aangetaste houtwerk is vervangen door Oregon pine. Al het houtwerk rondom de entree van de kerk is in verband met zwamvervorming volledig vervangen. De Elleboogkerk wordt gebruikt als dependance van Museum Flehite. Hier worden eigentijdse en bijzondere tentoonstellingen gehouden; een mooi voorbeeld van hoe een kerk kan worden herbestemd. Ook nu is er een bijzondere tentoonstelling gaande, waarbij kunstenaar Hans op de Beeck een stil leven heeft gecreëerd in een bak water, die het gehele vloeroppervlak van de kerk beslaat.

Als laatste werd er stilgestaan bij Krommestraat 32, waar horecagelegenheid Madonna is gevestigd. Dit Middeleeuwse pand is volledig gerestaureerd en verduurzaamd door Van de Burgt & Strooij. Prachtig om te zien hoe kwaliteit en vakmanschap hier de boventoon voeren.

Terug op de Mariënhof vond de ledenvergadering plaats met aansluitend een presentatie van Vakgroeplid Burgy over de renovatie van het Binnenhof. Een zeer complex en bijzonder project waarvan we hopen het nog een keer met eigen ogen te kunnen aanschouwen. De dag werd plezierig afgesloten met een diner in restaurant Madonna. Het was wederom weer een geslaagde ledenvergadering waar we tevreden op kunnen terugkijken.

Interesse om lid te worden van de Vakgroep Restauratie?
Lees hier verder: Voor (restauratie)bouwbedrijven met ambitie.

Deel dit bericht