Vakgroep Restauratie bezoekt Het Muntgebouw te Utrecht

Op vrijdag 22 maart jl. brachten de Vakgroep leden op uitnodiging van gastheer Jurriëns Midden uit Utrecht een bezoek aan het iconische Muntgebouw in Utrecht.

Geschiedenis

In de Middeleeuwen bezaten veel grote handelssteden hun eigen munthuis. Omdat deze verscheidenheid aan valuta binnen de Nederlanden tot administratieve rompslomp leidde, werd in 1806 besloten om het uitgeven van muntgeld landelijk te concentreren. Aanvankelijk zou het Nederlandse Munthuis in Amsterdam worden gevestigd, maar door het ontbreken van de benodigde financiële middelen is het nooit tot vestiging in Amsterdam gekomen. Het munthuis van Utrecht was destijds het best uitgeruste munthuis van de Nederlanden en werd daarom aangewezen als vestigingsplaats voor het Nederlandse munthuis. Tot 1911 was het munthuis gevestigd aan de Oudegracht ter hoogte van de Neude.

Het gebouw

Het Muntgebouw (“Rijksmunt”) is tussen 1903 en 1911 gebouwd naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters (1847-1932) en in 1911 in gebruik genomen. Dit neorenaissance bouwwerk is een rijksmonument. De gevels zijn voorzien van symbolen, die alles met geld te maken hebben.

Het gebouw is gelegen aan de kruising van het Merwedekanaal en de Leidse Rijn. Deze naastgelegen vaarwegen speelden logistiek een belangrijke rol in de keuze voor deze nieuwe locatie. Grondstoffen konden via het water worden aangevoerd.

De historische opzet van vier bouwdelen rond een open binnenplaats is bewaard gebleven. Karakteristiek is de Neoclassicistische stijl van de voor- en zijgevels waarachter zich de representatieve ruimtes bevinden. In het industrieel vormgegeven achterdeel bevond zich vroeger de fabriek. Een orthogonaal gangenstelsel met aangrenzende werkruimtes verbindt de diverse bouwdelen. De tuin langs de Leidseweg en Muntkade en het bijbehorende ijzeren hek maken deel uit van het ontwerp.

Restauratie

In november 2023 is Jurriëns Midden uit Utrecht na een bouwteamfase gestart met de uitvoering van de werkzaamheden aan het Muntgebouw. De huidige opdrachtgever wil recht doen aan het bijzondere karakter van dit markante gebouw en dat komt tot uitdrukking in de werkzaamheden. Het gebouw wordt verduurzaamd, er komen kantoren, een congrescentrum, horeca en een sportgelegenheid en dit alles met behoud van het karakter van het pand. Het gebouw wordt in fases aangepakt. Overbodige zaken en onnodige toevoegingen worden gestript en mooie oude historische details komen weer in het zicht. Een prachtige opdracht voor Vakgroeplid Jurriëns Midden.

Ledenvergadering

De ledenvergadering van de Vakgroep Restauratie vond aansluitend plaats in vergadercentrum Domstad, op loopafstand van het Muntgebouw.

Na de vergadering gaf Rob Monks van Monks Stukadoors uit Leiderdorp een interessante presentatie over gevelisolatie in monumenten. Er werd gediscussieerd over o.a. vochtproblemen in monumenten in relatie tot gevelisolatie en hoe je daar het beste mee kan omgaan. Een actueel onderwerp gezien de enorme hoeveelheid neerslag van de afgelopen tijd en de vele vochtproblemenm, die zich nu voordoen in monumenten.

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst met dank aan gastheer Jurriëns Midden.

Interesse om lid te worden van de Vakgroep Restauratie?
Lees hier verder: Voor (restauratie)bouwbedrijven met ambitie.

Deel dit bericht