Vraag:
In onze buitengevel zitten scheuren. We vinden dit niet fraai om te zien, storend zelfs. Hoe moeten we het herstel van de scheuren aanpakken?
Antwoord:
Stukadoorswerk scheurt nooit uit zichzelf. Bijna altijd ligt de oorzaak in de pleisterdrager waarop het stucwerk is aangebracht, meestal metselwerk. Scheurvorming in metselwerk kent vele oorzaken, zoals zetting van de woning, verzakking (funderingsproblemen), vocht- en zoutbelasting, thermische invloeden of trillingen door (zwaar) vrachtverkeer. Scheuren in het stucwerk vormen geen direct gevaar voor de constructieve stabiliteit van de woning, maar dienen wel snel verholpen te worden. Door capillaire werking kan water via een haarscheurtje van 0,2 millimeter al in de gevel trekken. Bij vorst drukt het vocht in de gevel vervolgens het stucwerk kapot.
Voor herstel van gevelscheuren kunt u het beste aankloppen bij een gespecialiseerde aannemer. Na inspectie van de buitengevel wordt het metselwerk gestabiliseerd door bijvoorbeeld hardstalen wiggen in de scheuren aan te brengen, de gescheurde stenen te vervangen en opnieuw in te boeten of door spiraalankers in het metselwerk op te nemen. Zo ontstaat een stabiele, vormvaste ondergrond voor het stukadoorswerk. In overleg met een vakkundig stukadoorsbedrijf kan hierna het juiste (dampopen) pleistermateriaal worden aangebracht, zodat uw buitengevel weer voor jaren scheurvrij is.
Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Bouwbedrijf Hoffman B.V. uit Beltrum-Zutphen in samenwerking met KHALIX restauratie- en speciaalproducten.
Voor meer informatie: www.bouwbedrijfhoffman.nl en www.khalix.nl