Op vrijdag 28 maart jl. vond de ledenvergadering plaats van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep bracht op uitnodiging van gastheer De Heeren Bouwmeester een bezoek aan het project Over-Amstel Boerderij.
Over-Amstel Boerderij is gelegen aan de Amstel in de Duivendrechtse polder, dicht onder de rook van Amsterdam. De boerderij stamt uit 1894. De Duivendrechtse polder werd in de 17e eeuw drooggelegd als onderdeel van de ontginning van de moerasgebieden. Het gebied was oorspronkelijk bedoeld voor landbouw en veeteelt. De boerderij Over-Amstel aan de Binnenweg 17 is een T- boerderij van het Amstellandse type. De boerderij heeft een breed voorhuis met een rijk interieur en is onderdeel van de kenmerkende Amstellandse historie waarbij rijke families uit de stad naar het platteland trokken.
De Heeren Bouwmeester heeft Over-Amstel Boerderij de afgelopen jaren gerestaureerd en uitgebreid. Vandaag de dag lopen er koeien, schapen en kippen rond, wordt er kaas gemaakt en eigen groente en fruit in de moestuin gekweekt. Daarnaast is er een restaurant en landwinkel waar de producten van de boerderij rechtstreeks worden verwerkt en kan je logeren in de B&B. Kosten noch moeite zijn gespaard om het complex kwalitatief hoogwaardig te verbouwen en uit te bouwen. Het ambachtelijk vakmanschap straalt overal vanaf. De leden van de Vakgroep Restauratie keken hun ogen uit.
Eerst werd er vergaderd in de gezellige en bekende Brasserie Paardenburg in Ouderkerk a/d Amstel. Aansluitend op de ledenvergadering vond het onderdeel ‘Restauratiekwaliteit in detail’ plaats met als thema buitenstucwerk. Ron Spaan van ERM, Marcel Vlasblom van het Neerlandsch Stucgilde en Ed van der Plas van Technisch Bureau Afbouw (TBA) reflecteerden o.a. op het gebruik van zelfgedraaide mortels versus prefab mortels, de voor- en nadelen en het verschil in kosten tussen beiden. Ook werden diverse schadebeelden van buitenstucwerk behandeld en de oorzaken daarvan en kwam de nog te ontwikkelen uitvoeringsrichtlijn 4008 ter sprake. Al met al genoeg stof om in de uitvoering over na te denken!
In stijl werden de leden van de Vakgroep Restauratie per boot naar Over-Amstel Boerderij gevaren. Na een interessante introductie door de architect werden de Vakgroep-leden in groepjes rondgeleid over het complex. De dag werd feestelijk afgesloten met een heerlijk diner in het restaurant met zowel producten afkomstig van de boerderij als uit de omgeving.
We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst met dank aan gastheer Bert de Bruin van De Heeren Bouwmeester.
Interesse om lid te worden van de Vakgroep Restauratie?
Lees hier verder: Voor (restauratie)bouwbedrijven met ambitie.