Voor opdrachtgevers die het beste willen voor hun monument

Restauratie of onderhoud, bij het werken aan monumenten draait alles om vakmanschap, kennis van bouwstijlen, respect voor historische materialen, beheersing van oude en nieuwe restauratietechnieken én efficiënt werken. Kwaliteit staat voorop.
Met een Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB), dat lid is van de Vakgroep Restauratie, bent u als opdrachtgever ervan verzekerd dat u uw waardevolle monument toevertrouwt aan een expert.

Voor (restauratie)bouwbedrijven met ambitie

Wilt u graag aantonen dat uw bedrijf over de kennis en kunde beschikt om monumenten vakkundig te restaureren? Dan kunt u uw bedrijf laten certificeren. Een onafhankelijke partij stelt vast of uw bedrijf kwaliteit levert en of u zorgt, dat goed opgeleide erfgoedprofessionals en vaklieden met restaureren bezig zijn.

Een mooie toekomst voor ons erfgoed

Vele kerken en kloosters, fabrieken, schoolgebouwen en boerderijen hebben hun functie verloren. Een leegstaand monument valt al snel ten prooi aan verloedering en verval. Gelukkig behoort het herbestemmen van monumenten inmiddels tot de normale praktijk van de erfgoedzorg evenals het nemen van maatregelen voor een optimale duurzaamheid van het monument.

Foto: Arjen Veldt

Kwaliteitsketen monumentenzorg hapert

Rapport Kwaliteit in de monumentenketen, De keten is zo sterk als de zwakste schakel

Weersinvloeden, duurzaamheidseisen, nieuwe wetgeving en een uiterst krappe arbeidsmarkt trekken een grote wissel op de zorg voor onze monumenten. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is een sterke restauratiebranche nodig, waarin de betrokken partijen – opdrachtgevers, overheden (gemeenten en provincies), (gespecialiseerde) aannemers, architecten – hun rol kennen en zijn toegerust om hun taken goed uit te voeren. De restauratieketen is echter verzwakt en de kwaliteit in de restauratie staat onder druk. Daarnaast verdient herbestemming van monumenten veel meer aandacht, omdat dit in belangrijke mate kan bijdragen aan het oplossen van de woningnood. Herbestemmen gaat hand in hand met verduurzamen en levert zo ook een bijdrage aan klimaatdoelen. Dit blijkt uit onderzoek door de Vakgroep Restauratie, de Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR) en het GA-Platform Restauratie. Deze drie marktpartijen vertegenwoordigen samen ruim 465 bedrijven uit de restauratiesector.