Foto: Ton Heerooms

Vraag:

Wij willen de mooie gemetselde kelder in onze oude stolpboerderij betegelen. Waar moeten we rekening mee houden en welke materialen kunnen we hiervoor gebruiken?

Antwoord:

Vooraf is het belangrijk om te weten of de kelder het hele jaar voldoende droog is. Zo niet, dan moet eerst het metselwerk van de kelder worden hersteld. Als de kelder nat en lek blijft, is het beter om geen tegels aan te brengen. In uw geval is de fraaie oude kelder voldoende droog.

U bent van plan authentieke plavuizen en tegels te gebruiken. Oude materialen zijn vaak poreus en laten vocht en damp door. Kies daarom een zetmortel die hierbij past. Gebruik geen dichte lijm of sterke cementspecie. Voor de wanden kunt u de tegels het beste zetten in een hydraulische kalk (NHL 3,5). Kalk is enigszins flexibel en ademt voldoende.

Voor de vloer kunt u dezelfde mortel of een iets sterkere kalk (NHL 5,0) gebruiken. Deze laatste is drukvaster en waterbestendiger en wordt ook vaak toegepast bij metsel- en voegwerk van oude bruggen en kades. Voor de vloertegels is tras gemengd met kalk ook mogelijk. Dit mengsel blijft voldoende zacht en open.

Voor de uitvoering adviseren wij een tegelzetter die nog echt, zoals vroeger, tegels in de specie kan zetten. Deze weet vast ook meer van het betegelen van oude kelders en het werken met kalk.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Pronk Restauratie BV uit Warmenhuizen.Voor meer informatie: www.pronkbouw.nl

Download het artikel hier.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht