Vraag:

Ik wil graag isolatieglas in de ramen van mijn monument laten plaatsen. Wat zijn de aandachtspunten bij het plaatsen van isolatieglas? 

Antwoord:

Voor deze werkzaamheden is een omgevingsvergunning benodigd. De gemeente ziet graag aangetoond dat het monument wordt gerespecteerd en hoe de maatregelen worden toegepast.

Sponningdiepte

Isolatieglas is een wijd begrip. De bekende ‘dubbele beglazing’ is vaak onmogelijk. Voor plaatsing hiervan is al snel een sponningdiepte nodig van 30mm. Een sponning in een historisch raam met enkel glas is vaak slechts 20 tot 22mm diep. Je zou dan eigenlijk nieuwe dikkere ramen moeten maken of opdekglaslatten toepassen.

Sponningbreedte

Ook is de sponningbreedte bij een historisch raam veelal 10mm waar ‘dubbel glas’ 17mm nodig heeft om de omranding weg te kunnen werken. Dit zorgt er ook voor dat de roede niet gehandhaafd kan blijven in de oude vorm. Om dat te ondervangen, worden dan vaak plakroeden toegepast. Deze inbreuken op het historisch kozijn zijn allemaal zaken waar monumentencommissies bij gemeentes (terecht) van gruwen. Dit doet de originele detaillering te veel geweld aan.

Achterzetbeglazing of toch een andere optie?

De meest eenvoudige oplossing is om te kiezen voor achterzetbeglazing. Hierbij wordt een isolatieruit aan de binnenzijde van het raam geplaatst. Dit kan een goede oplossing zijn.
Echter, ook in beglazingsland zit men niet stil. Er zijn leveranciers die bijvoorbeeld een gelaagd glasproduct aanbieden met een verbeterde isolatiewaarde. Ook zijn er glasproducten met een ‘dubbele beglazing’, die een vacuüm spouw heeft met een totale dikte van nog geen 12mm en een nog betere isolerende werking. Dit zijn allen producten, die mogelijk in de bestaande sponning van uw historische ramen toegepast kunnen worden. In combinatie met historisch verantwoorde tochtwering zit je er dan weer warmpjes bij. Vraag een erkend restauratievakman met u mee te denken voor de beste oplossing voor uw monument.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Leguit + Roos uit Monnickendam.
Voor meer informatie: www.leguitenroos.nl.

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht