Vraag:

Wij wonen in een rijksmonument. Er is houtrot geconstateerd in de kapconstructie, op de plek die met een geel kruis gemarkeerd is. Hoe kan dit hersteld worden?

Antwoord:

In een bewoonde situatie is dit euvel lastig te verhelpen, maar wel mogelijk. Het aangetaste hout moet worden verwijderd tot op het gezonde hout. Bij zwamaantasting is het raadzaam uit voorzorg zelfs een deel van het gezonde hout te verwijderen, omdat de zwamdraden onzichtbaar voor het blote oog voortwoekeren. De restauratietimmerman maakt een plan van aanpak. Wat verwijder ik, en welke moeite/inspanning moet ik doen om er goed bij te komen? Lukt het van binnenuit, of is het beter de werkzaamheden van buitenaf, via de dakvoet, uit te voeren? In dat geval moet er een steiger geplaatst worden.

Wat we hebben gedaan

In dit geval kon het herstel van binnenuit plaatsvinden. Om de bestaande situatie te ondersteunen en te fixeren brachten we stempelwerk aan. Pas hierna konden we het aangetaste hout verwijderen. Omliggend metselwerk moest opgeofferd worden om een goede constructieve houtverbinding te realiseren. Hiervoor maakten we gebruik van een haaklas, wat de trek- en dwarskrachten beter opneemt. Na afwerking van de wanden ziet de kap er weer fraai uit.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Den Hoed Aannemers BV uit Bergambacht.
Voor meer informatie: www.denhoed.nl

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht