Vraag:

Het voegwerk tussen de bakstenen is op veel plekken verdwenen of laat los. Hoe moeten we dit herstel aanpakken?

Antwoord:

Wanneer het historische voegwerk van uw monument aan vervanging toe is, raden wij u aan een vakman in de arm te nemen. Een vakman stelt om te beginnen de uithakdiepte van de oude voeg vast. Die is idealiter (minimaal) anderhalve keer de hoogte van de voeg. Voor hij gaat voegen, maakt hij de uitgehakte voeg stofvrij en bevochtigt de muur.

Vervolgens houdt hij rekening met de hardheid van de gebruikte steen. De nieuwe voeg mag niet harder zijn dan de steen, omdat vocht dan niet meer via de voeg uit de muur kan trekken en bij vorst de steen kapot drukt. Wanneer de gevel in het verleden is gehydrofobeerd (behandeld tegen vochtdoorslag), ruwt de vakman de aansluiting met de oude voeg voldoende op, zodat de nieuwe voeg goed kan hechten.

Na aanbrengen moet de nieuwe voeg drie tot vijf dagen bevochtigd worden om verzanding (poreus worden) te voorkomen. Laat het vervangen van voegen uitvoeren door een gespecialiseerde aannemer, die werkt volgens de kwaliteitseisen van de uitvoeringsrichtlijn Historisch voegwerk (URL 4006) van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid Koninklijke Woudenberg uit Ameide.
Voor meer informatie: www.koninklijkewoudenberg.nl

Download het artikel hier. 

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht