Vraag:

De zolder van ons mooie, monumentale pand is net te laag om onderdoor te lopen. Wat kunnen we doen om de ruimte toch bruikbaar te maken?

Antwoord:

Dezelfde situatie speelde in een monumentaal pand aan de Polstraat in Deventer. In goed overleg met de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg, en na afgifte van een vergunning (het betreft een grote ingreep), is daar de kapconstructie vijftien centimeter opgehoogd. Nadat de ringbalk afgestempeld was en het spantbeen geschoord, konden de vaklieden de verbindingen van spant en korbeel losmaken van de spantbalk.

Met behulp van stempels bracht men de kap vervolgens vijftien centimeter omhoog. In  het spantbeen en korbeel werden glasfiberstaven geboord, die doorlopen tot in de spantbalk. Om het spantbeen en korbeel kwamen houten mallen, die men vulde met een epoxy. Ook de glasfiberstaven werden aangegoten. Na uitharding is de epoxy afgewerkt.

Door deze werkwijze ontstond er op zolder in één klap genoeg ruimte voor een badkamer en twee slaapkamers. Niet alleen de bewoners, ook de gemeenteambtenaar Monumentenzorg is erg enthousiast over deze oplossing. Hij wil het concept in meerdere monumentale panden toepassen.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep-lid PHB Deventer uit Deventer.
Voor meer informatie: www.phbdeventer.nl

Download het artikel hier (PDF).

Vraag het de vakman!

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Deel dit bericht